Za každého počasí

Správné pracovní oblečení, které odolá nepřízni počasí

Pracovní oblečení by mělo vydržet téměř vše. Obzvláště na podzim, když už bývá sychravo. Pokles teplot, vítr, déšť a sníh mohou zaměstnancům znepříjemnit práci venku a kromě toho ohrozit jejich zdraví. Teplé a spolehlivé oblečení s ochrannou funkcí je v chladnějších měsících absolutní nutnost. MEWA nabízí velký výběr pracovních oděvů, které umožňují obléknout se přiměřeně počasí.

Pohodlný princip cibule

Podzimní počasí staví řemeslníky před těžké rozhodování: co si obléknout na sebe? V autě a v dílně je teplo, venku nebo na stavbě zima. Zaměstnavatelé mají povinnost poskytnout zaměstnancům ochranné pracovní oblečení, které mohou využít i při chladnějším počasí. Jednatel společnosti MEWA Textil-Service s. r. o. Antonín Krejčí sází na vrstvený vzhled. „Když je pracovní oblečení sestaveno podle principu cibulových slupek, má každá vrstva svou funkci. Nad prodyšným spodním prádlem následuje hřejivá vrstva pracovního oblečení a nakonec i vnější ochrana proti větru nebo vlhkosti. Velkou výhodou je, že se dají jednotlivé kusy oblečení flexibilně kombinovat a měnit – například při přechodu ze stavební buňky na staveniště nebo když se člověk při fyzické práci zpotí.

Reflexní efekt je nezbytný

Na podzim se dny krátí, zaměstnanci často pracují i po setmění. Přitom platí, že v případě zimních bund a kalhot je dobrý reflexní efekt nutností, protože zvyšuje viditelnost i za zhoršených světelných podmínek. Jemné reflexní proužky na zajímavých místech oblečení propůjčí módní šmrnc. Aby však fluorescenční tkaniny nebo reflexní pruhy mohly plnit svou funkci i při znečištění a opotřebení, je důležitá pravidelná kontrola. „Praní výstražných reflexních oděvů by měli vzít do rukou v každém případě profesionálové. Jen tak je zabezpečeno, že se včas rozpoznají a napraví případné nedostatky a zůstane zachována ochranná funkce,“ říká jednatel Antonín Krejčí.

Profesionální podpora

Vedoucím nebo nákupčím, kteří nemají tolik času vybírat s nástupem zimy pro zaměstnance vhodné vybavení proti nepřízni počasí, doporučuje Antonín Krejčí pronájem pracovního oblečení. Poskytovatelé textilních služeb pomohou nejen při výběru, ale také při praní, údržbě či úpravách oblečení, které si MEWA vždy vyzvedne a čisté znovu dodá. „Každého pracovníka vybavíme minimálně třemi soupravami oděvů. Zatímco jedna je určena k vyprání, druhou zaměstnanci nosí a třetí je k dispozici na převlečení. Náš servis zaměstnavatelům kromě toho pomáhá splňovat normy a hygienické standardy. A velkým ulehčením je pro naše zákazníky flexibilní přizpůsobení se jejich potřebám.“