_J4B0317.tif

Utěrky v zátěžovém testu

MEWA testuje odolnost vůči roztržení a sací sílu ve vlastní laboratoři

V provozovnách a výrobních zařízeních v průmyslovém a živnostenském odvětví se objevují nečistoty nejrůznějšího druhu. Mnoho firem se při čištění strojů a pracovišť spoléhá na textilní utěrky pro opakované použití. Poskytovatel služeb poskytne čisté opakovaně použitelné utěrky, po použití utěrky vyzvedne, ekologicky je vypere a znovu doručí čisté utěrky. Aby v tomto koloběhu zůstaly výhradně utěrky nejvyšší kvality, testuje firma MEWA svoje utěrky ve vlastní podnikové zkušební laboratoři.

„Než se naše utěrky dostanou k zákazníkovi, musí zvládnout zátěžový test,“ říká Veronika Lipovská, jednatelka firmy MEWA Textil-Service s.r.o. Poskytovatel textilních služeb tká všechny utěrky ve vlastní tkalcovně v Německu a provozuje od roku 1995 vlastní zkušební laboratoř. Zde se testují jak příze, tak i hotové utěrky. „Provádíme zkoušky, které stanovuje norma DIN 61 651 pro utěrky na čištění strojů. Kromě toho projde utěrka od společnosti MEWA cca 30 dalšími testy příze a utěrky. Tato rozsáhlá zkouška je na trhu unikátní.“ Nejprve se kontroluje jemnost, pevnost a rovnoměrnost příze. Teprve když jsou všechny zkoušky úspěšné, smí se cívky s přízí zpracovat na tkacích strojích. Také vyrobená utěrka musí projít mnoha testy, než se dostane k zákazníkovi. Souhlasí parametry jako velikost a hmotnost? Jak je to s pevností vůči roztržení a savostí? Otěr utěrek testuje otěrová zkouška, která vystavuje utěrku extrémním zátěžím.

Po každém cyklu praní a sušení jsou utěrky znovu podrobeny vícestupňové kontrole kvality. K zákazníkovi se dostanou jen utěrky, které jsou v bezvadném stavu. Za systém utěrek s velmi vysokými standardy kvality byla společnost MEWA několikrát oceněna. V roce 2015 získala tato společnost již podruhé predikát „lídr světového trhu v segmentu opakovaně použitelných utěrek“. Více než 180 000 firem po celé Evropě se spoléhá na společnost MEWA. Opakovaně použitelnou utěrkou čistí stroje 2,6 milionu pracovníků.

Stáhnout obrázky

• Obrázky MEWA

Firma nejen sama tká textilie, ale od roku 1995 také provozuje vlastní zkušební laboratoř. Zde jsou vydatně testovány příze a vyrobené utěrky.

• Obrázky MEWA